pondělí 6. prosince 2010

Bi - genetika

Genetika

DNA je z nukleotidů, ten je z 2-deoxy-D-riboza, obsahuje dusíkaté báze – pyrimidinové (cytosin, tymin, uracil), purinové báze (adenin, gvanin), zbytek kyseliny fosforečné H3PO4.

Molekula DNA je ze dvou polynukleotidových řetězců.

Vodíkové vazby mezi bázemi.

Stavba molekuly DNA – Watson a Crik přišli na její stavbu, základem je cukrofosfátový řetězec, částice deoxyribózy jsou propojeny fosfodiesterovou vazbou přes fosfátové skupiny.

DNA obsahuje purinové báze – adenin a gvanin (purinové); pyrimidinové vazby thimin a cytosin.

DNA je uložena v jádře eukaryotické buňky, někdy v chloroplastech, mitochondriích a u prokaryotických buněk jsou malé kružnicové molekuly DNA – plazmidy.

Zdvojení DNA – replikace, genetická informace je zapsaná pomocí pořadí nukleotidů.

Syntéza probíhá neustále, nejvíce probíhá v S fázi, mezi dvěma děleními buňky.

Replikace proběhne v jádře, tam dojde ke zmnožení informace, vytvoří se nová DNA z té původní DNA, dále přijde syntéza (z RNA může vzniknout DNA).

Jeden z řetězců DNA má tyto nukleotidy. Jaké je pořadí nukleotidů v úseku řetězce?

A G T A C C G A T – mateřská buňka

T C A T G G C T A – dceřiná buňka

Katalyzátor – RNA polymeráza

Syntéza RNA a DNA probíhá v jádře a syntéza bílkovin v ribozomech.

Na jiných místech chromozomu vznikne mRNA (mediátorová), ta nese sekvenci (pořadí) aminokyselin v molekule proteinu, jde také do cytoplazmy a naváže se na ribozom, stejně jako rRNA (ribozomální). tRNA (transferová) přenáší aminokyselinu na ribozom. Aminokyseliny se připojují peptidovou vazbou, vzniká polynukleový řetězec, hotová molekula bílkoviny se oddělí a začne se tvořit další molekula bílkoviny.

DNA -> RNA -> bílkovina

1 komentář: